Kinderfeestjes!

Kleuters geven partijtjes: meestal als ze jarig zijn maar ook wel eens omdat ze gaan verhuizen of zomaar een keer, omdat het leuk is om samen met vriendjes iets te doen. Partijtjes beginnen meestal met het bedenken van een onderwerp of een thema. Wat voor een feestje doen we dit jaar? Want dat is het uitgangspunt voor de uitnodigingen en alle andere activiteiten. Op www.pompoen.com doen wij jullie wat ideeën aan de hand.

Ideeën voor traditionele verjaardagsfeestjes

 

Hengelspel
Van dit hengelspel kun je op een kinderfeestje een wedstrijd maken. Geef de vissen cijfers. Wie vangt de meeste punten? Maak het moeilijker door de vissers te blinddoeken. Je hebt nodig:

  • vier kleine vishengels
  • voor de vissen, de zeesterren en de schildpadden: dun, stevig plastic van bijvoorbeeld opbergmapjes
  • een watervaste viltstift en paperclips
  • een klein zwembadje

Zo maak je het:

  • Knip uit het stevige plastic vierkantjes van 5 x 5 cm.
  • Leg in het midden een paperclip.
  • Plak twee vierkantjes (met 1 paperclip ertussen) op elkaar.
  • Knip nu van de vierkantjes zeedieren: vissen, zeesterren, een schildpad of een inktvis.
  • Teken met de viltstift oogjes en schubben.
  • Hang aan elke vishengel een touwtje met aan het einde een magneet. Maak het touwtje niet te lang.
Ober wedstrijd
1… 2… 3 … START!
Obers proberen zo snel mogelijk met een vol dienblad
naar de andere kant te lopen. Zonder iets te laten vallen!
Geef elk kind een kartonnen blaadje. Daarop staat een halfvol flesje water en een bekertje of een kopje. Na het aftellen lopen de kinderen zo snel mogelijk naar de andere kant. Ze mogen niet rennen. En het telt pas als ze aankomen en er niets is gevallen! Wie wint er?
 
Wasknijper tik-spel
Je hebt voor dit spel veel wasknijpers nodig en voor ieder kind een emmertje of een bakje. Dit spel kun je het beste buiten spelen. Elke speler krijgt tien wasknijpers. Ze knijpen ze vast aan de kleding van de andere kinderen. Als alle knijpers vastzitten, tel je af tot tien.
Iedereen probeert nu om de knijpers van elkaar te pakken. Als alle knijpers in de emmertjes zitten, is het spel klaar. Wie heeft de meeste knijpers gepakt?
 

Ideeën voor een piratenfeest

De schatkist:
Teken op een envelop de planken van een kist. Doe de uitnodiging erin en klap de envelop dubbel. Plak de uiteinden aan elkaar vast en vouw eventueel een soort bodem in de envelop. Teken een slot op de voorkant en schrijf er een naam bij.
 
De fles uit de zee
Hang aan een plastic flesje een kaartje met de naam van een genodigde erop. Plak dat kaartje vast met een lakzegel (gebruik klei of een Babybel verpakking). Doe de uitnodiging in het flesje.
De piratenvlag
Teken met wit krijt of witte verf een doodshoofd op een stuk zwart papier. Aan de andere kant staat de tekst van de uitnodiging. Plak vast aan een dik rietje. Tip: Vergeet op de uitnodiging niet de naam, het adres, een telefoonnummer, een e-mailadres, de datum van het feestje en het tijdstip van brengen en halen te vermelden.
Een smuleiland!
Een driemaster van chocolade nadert het schateiland. De piraten willen zo snel mogelijk aan land. Maar pas op voor de krokodillen!Nodig:
– een cake,
– chocoladepasta,
– wit suikerglazuur
– stroopwafels
– snoepjes
– lange houten prikkers
Snij de cake in de vorm van een romp van een schip: aan de voor- en de achterkant een schuin stukje eraf. Smeer een laagje pasta op de zijkanten van het schip. Op het dek komt een laagje glazuur. Steek de houten masten door de stroopwafels heen en prik ze op de boot. Versier de boot met snoepjes.
 
De palmbomen
Nodig:
– 2 flessen fruitsap (of chocolademelk)
– dun groen papier
Vouw of rol het papier op. Knip aan een kant punten. Rol het papier uit en drapeer de slinger van bladeren rondom de hals van een fles. Plak ‘m vast met plakband.De schatten
Nodig: pannenkoekjesBak dunne pannenkoekjes. Leg er wat klein gesneden stukjes fruit op. Maak van de pannenkoekjes buideltjes. Bind de bovenkant samen met een dropveter.
 

 

Ideeën voor een sprookjesfeest

 

Het vliegend tapijt
Maak voor de uitnodiging een vliegend tapijt. Vouw gekleurd papier een paar keer dubbel en knip er driehoekjes uit. Vouw het papier open en plak het op een steviger en groter stuk papier. Knip franjes aan de zijkant en schrijf de uitnodiging op de achterkant.
 
Het sprookjespaleis
Knip uit stevig papier de contouren van een sprookjespaleis. Knip er raampjes en/of vormpjes uit en plak daar doorschijnend, gekleurd papier achter (snoep-papiertjes). Vouw de twee zijkanten naar binnen en plak daarachter de tekst voor de uitnodiging.
 
Een toverdrankje
Nodig:
– limonadesiroop
– rietjes
– stickertjes van sterrenGiet siroop in een ruime glazen schaal. Doe er water bij en rietjes. Versier de rietjes met een stickertje. Schrijf daarop de naam van elk kind.
Het snoeppaleis
Nodig:
– 2 cakes
– aardbeienjam
– roze glazuur
– slagroomsoesjes
– lange vingers
– kleine snoepjesSnij de cakes in de lengte doormidden en doe er een laagje aardbeienjam tussen. Zet de 2 cakes stevig tegen elkaar. Doe bovenop een stevige laag roze glazuur. Plak ook met glazuur doormidden gebroken lange vingers tegen de zijkant. Zet op de hoeken een slagroomsoesje. Versier met snoepjes of spekjes en poedersuiker.

Sterrenkoekjes

Nodig:
– 300 gr. bakmeel
– 100 gr. poedersuiker
– 200 gr. boter
– 2 eieren
– zout
– wit glazuur
– gekonfijte vruchtjesMeng in een schaal eieren, suiker en zout. Doe er meel en boter bij en roer tot het een gladde, stevige massa wordt. Rol het deeg plat en snijd er stervormpjes uit. Bak 20 minuten in een warme oven. Als de koekjes zijn afgekoeld, kunt u er glazuur opdoen en een vruchtje in het midden.