Boeken over kunst en zo

Kleuter Knutselboek

Knutselen begint vaak met een idee. Wat zouden we eens kunnen gaan maken? Een boek als dit, kan dan zorgen voor inspiratie. Je bladert er samen doorheen en komt heel verschillende knutsels tegen: vingerverven, een krijttekening, een knipwerkje, een dier om te vouwen van papier. De ideeën zijn niet ingewikkeld; op de kleurige bladzijden, met per twee bladzijden een knutselwerkje, staat de werkwijze stap voor stap in afbeeldingen plus een korte tekst. Van het eindresultaat is er een prachtige gekleurde illustratie, die goed bij de doelgroep past en er wordt opzettelijk alleen gebruik gemaakt van materialen die bijna altijd wel in huis zijn.

Fiona Watt, Standaard Uitgeverij.
ISBN 9789002246722, € 15,95

Alle leuke museumadressen voor kinderen
(in Nederland en Vlaanderen)

Inspirerend om zelf iets te gaan maken, is ook het zien wat anderen maakten. Bijvoorbeeld in een museum of in een beeldentuin. Musea doen steeds meer hun best om ook voor de jongste bezoekers iets aantrekkelijks te bieden. Het beeld van musea als gehorige zalen waar kinderen hun ouders aan de mouw naar huis proberen te slepen, is al lang achterhaald. Voor alle adressen die in deze gids staan, geldt dat kinderen op enthousiasmerende manieren in contact worden gebracht met nieuwe en soms heel oude werelden. Ze worden er aangemoedigd om aan te raken, vast te pakken en uit te proberen.

Dominique Hustinx, Uitgeverij Spalder.
ISBN 9789077090299; € 12,95

Naar het museum

Een informatief boek voor kleuters over het bezoek aan een museum. In dit geval een museum voor beeldende kunst waar twee kleuters met hun opa en oma heengaan. Lopende het verhaal wordt verteld wat de functie is van een museum (samenbrengen en veilig bewaren). Dat je een museum ook kunt bezoeken met de klas van school en dat er gidsen zijn die je kunnen rondleiden. In het museum is ook een museumwinkel en je kunt er iets drinken en iets eten. Op de laatste bladzijden worden ook andere musea genoemd: ruimtevaart, natuurwetenschappen en scheepvaartmuseum. Tenslotte zijn er praktisch tips om thuis zelf een klein museum te maken.

Florence Ducatteau, Uitgeverij Clavis.
ISBN 978-9044813623; € 15,95

 

Het kleine museum

In dit handzame boek probeert de samenstelster twee dingen slim te combineren: ze koppelt per twee bladzijden de interesse die jonge kinderen hebben voor nieuwe woorden aan afbeeldingen uit de klassieke beeldende kunst. Bij het woord aardappelen wordt ingezoomd op het stilleven met aardappels van Vincent van Gogh. Bij het woord adelaar, op een schilderij uit 1847 van Hokusai. De woorden staan in alfabetische volgorde. Zeilboot verwijst naar een detail in een schilderij van Monet en zoen naar een omhelzing van Jean Hey (late Middeleeuwen). Een heerlijk boekje voor ouders en kinderen om samen te bekijken en over te praten. Achterin worden alle kunstenaars van het kleine museum genoemd.

Alain le Saux en Grégoire Solotareff. Uitgeverij Querido.
ISBN 9789045111612; € 12,50

 

Boeken met nog meer antwoorden en vragen

 

Alles wat je wilt weten over Sinterklaas

Hoe dichterbij het feest van Sinterklaas komt, hoe meer de kinderen gaan vragen: waarom mag ik niet elke dag mijn schoen zetten? Wat doet Sinterklaas met mijn tekening? Springt het paard Amerigo in één sprong op het dak? Hebben de Pietjes ooit luizen en moeten ze hun eigen kamer opruimen? Hoeveel zwemdiploma’s hebben de Zwarte Pieten? En hoe komt Sinterklaas aan geld voor al die cadeautjes? In het vrolijk geïllustreerde boek ‘Over wat je wilt weten over Sinterklaas’ krijgen kinderen heldere en originele antwoorden op maar liefst 161 verschillende vragen! De voorpret voor het meest populaire kinderfeest van het jaar wordt door het lezen en bekijken van dit boek alleen maar groter. Bovendien lees je achterin het boek hoe je een aantal sinterklaas lekkernijen zelf maakt. Zoals een  pepernoten brood dat heerlijk is om mee te nemen in de lunchtrommel. En dan is er ook nog een zwartepieten kwartet bijgesloten.Uitgeverij Marmer, Ellen de Roos & Natalie van der Horst, €15

Alles_wat_je_wilt_weten

Waarom?

Misschien komen de vragen je bekend voor: mama, waarom blijven mijn vingers aan een ijskoud blikje plakken? Papa, heeft de maan echt een gezicht? En waarom moeten kinderen langer slapen dan grote mensen? Het onuitputtelijk vragen stellen van kleuters is heerlijk en soms vermoeiend omdat het lang niet altijd meevalt om een goed antwoord te geven. Dit boek biedt enige hulp. Maar… roept uiteraard ook weer nieuwe vragen op. Maar dat levert tenslotte weetgrage kinderen op met een brede interesse!
Door Catherine Ripley. Uitgeverij Deltas.
ISBN 9789044734706; € 14,95

Bang mannetje

In de rubriek Denkspel voor kleine filosofen (blz. 24-25) gaat het deze keer over bang zijn. Dit prentenboek sluit daar heel mooi op aan. De vragen die gesteld worden in POMPOEN, krijgen richting in het verhaal over het Mannetje dat altijd bang is. Hij gaat op weg naar de Toverboom die hem waarschijnlijk minder angstig kan maken. Op weg naar de Toverboom trotseert Bang Mannetje heel wat gevaren. Welverdiend geeft de Toverboom hem daarom de naam: Best Dapper Mannetje.
Door Mathilde Stein en Mies van Hout. Uitgeverij Lemniscaat.

ISBN 9789056377151; € 13,95

Boeken voor de kinderboekenweek

 

De hele wereld rond

Hoe leven kinderen in andere landen? Wat eten ze daar? Welke spelletjes spelen ze er? Kleuters die op school, maar zeker ook in de vakantie vaak in contact komen met andere culturen, willen het graag allemaal weten. In dit boek roept eerst een mooi geïllustreerd verhaal de sfeer op van het andere land en krijg je als aanvulling eenvoudige recepten en leuke speeltips. Een mooie gebonden bundel voor langdurig lees- en doeplezier.
Door Maria van Donkelaar en Martine van Rooijen
Uitgeverij Lemniscaat. ISBN 90-5637-869-4; € 24,95

Mijn straat, een wereld van verschil

Een groot kijk- en zoekboek over een multiculturele straat. We maken kennis met Lisa uit België, Moïse uit Congo, Yassir uit Marokko en Lin Yao uit China. Als het feest is in de straat, draagt iedereen zijn steentje bij. Wie zorgt voor de muziek, wie danst erop los, wie brengt het eten en drinken mee? Op elke dubbele pagina vind je de vlag en de landkaart van het betreffende land. En waar heeft de kabouter zich verstopt?

Door Ann de Bode. Uitgeverij De Eenhoorn.

ISBN 9789058387486;  € 14,95

 

Boeken voor de vakantie

 

Nog een beetje!

Een boekje dat je wil inspireren om samen met je kleuter in de keuken aan de slag te gaan. De focus ligt op het koken met al je zintuigen. Proef het verschil tussen zoet, zout, zuur en bitter. Ruik de geur van verse soep. Laat gerechten pruttelen en sissen!Met dit boek krijgen kleuters ongetwijfeld een bredere interesse voor eten. De Vlaamse kok Felix Alen bedacht de gezonde en creatieve recepten die je samen met je kleuter kunt klaarmaken. Erbij staan nuttige tips en weetjes van Miet Fornier, pedagogisch begeleidster in het kleuteronderwijs.

Door Felix Alen. Uitgeverij Davidsfonds.

ISBN 978905908323 3; € 16,50

 

Muis waait weg en andere verhalen

Een boek vol met klassieke verhalen over Kikker en Pad, Uil en Sprinkhaan en Muis.
De verhalen werden al heel wat keren beloond met Zilveren Griffels. En dat is terecht, want hoewel de verhalen dertig jaar of ouder zijn, zijn ze nog steeds actueel. Een beetje filosofische ondertoon doet je als voorlezer regelmatig glimlachen. Bovendien stralen de verhalen een heerlijk sfeer van gezelligheid uit. Alle personages gaan voor elkaar door het vuur!Door Arnold Lobel. Uitgeverij Ploegsma. ISBN 978-90-216-6964-9; € 15